naglowek
sobota, 28 marca 2015
Bezglutenowy mazurek nie mazurek
Kto powiedział, że mazurki mają być ciężkie i przesłodzone?
Kiedyś pokusiłam się o zrobienie mazurka według przepisu. Nie dość, że był nieziemsko słodki, to nikt nie mógł wbić w niego zębów. Idąc więc za instynktem, zrobiłam w zeszłym roku mazurka na biszkopcie z owocami i galaretką. Nie wiem jak Wam, ale mnie dech zapierał :-)
Przepis na biszkopt pochodził z Biszkopt bez jaj
Jajka zrobiłam z wyciętych brzoskwiń, a resztę z koktajlu owocowego z puszki.
Galaretkę można użyć gotową lub zrobić na bazie soku i agaru.
Śmietana to śmietanka kokosowa z cukrem i agarem.
Pamiętajcie tylko aby przegotować sok i śmietankę z agarem. Inaczej go nie uaktywnicie. Jeśli nie możecie cukru, spróbujcie śmiało zrobić to wszystko na ksylitolu.
Puśćcie wodze fantazji. Niech na Waszych stołach zawita wiosna :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny!
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń