naglowek

naglowek

sobota, 28 marca 2015

Bezglutenowy mazurek nie mazurek


Kto powiedział, że mazurki mają być ciężkie i przesłodzone?



Kiedyś pokusiłam się o zrobienie mazurka według przepisu. Nie dość, że był nieziemsko słodki, to nikt nie mógł wbić w niego zębów. Idąc więc za instynktem, zrobiłam w zeszłym roku mazurka na biszkopcie z owocami i galaretką. Nie wiem jak Wam, ale mnie dech zapierał :-)

Przepis na biszkopt pochodził z Biszkopt bez jaj
Jajka zrobiłam z wyciętych brzoskwiń, a resztę z koktajlu owocowego z puszki.
Galaretkę można użyć gotową lub zrobić na bazie soku i agaru.
Śmietana to śmietanka kokosowa z cukrem i agarem.

Pamiętajcie tylko aby przegotować sok i śmietankę z agarem. Inaczej go nie uaktywnicie. Jeśli nie możecie cukru, spróbujcie śmiało zrobić to wszystko na ksylitolu.

Puśćcie wodze fantazji. Niech na Waszych stołach zawita wiosna :-)

2 komentarze: