naglowek
sobota, 18 października 2014
Bezglutenowy biszkopt bez jaj
Wegański biszkopt to coś, o czym marzy każdy. Oto mój przepis. Całkowicie wegański, zaskakujący i dziecinnie prosty.
4 łyżki zmiksowanego świeżego ananasa
2 kopiate łyżki cukru białego
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku bezglutenowego
Są to proporcje na 1 blat o średnicy 14cm. Blaty na tort należy piec osobno. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia lub, jeśli ktoś lubi, wysmarować tłuszczem i wysypać mąką kukurydzianą.
Na zdjęciu biszkopciki upieczone do ciastek Delicje, bo nie miałam akurat zdjęcia blatu.
Ananasy sprzedawane są z reguły niedojrzałe lub już zepsute. Kupujemy więc ananasa zielonego i stawiamy do góry nogami, czyli na czuprynce. Wtedy ananas równomiernie dojrzewa i robi się słodki. Do krojenia ananasa nie należy używać noża, którym się go obierało. Nóż trzeba umyć lub zmienić.
Ananasa i cukier zmiksować na puch. Proszek wymieszać z mąką i powoli dodawać po łyżce cały czas miksując. Piec w nagrzanym piekarniku w 160st.C 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wow, super pomysł, nie wpadłabym w rzyciu na taki biszkopt! ja swój robię inaczej, ale też bezglutenowo. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie, wiem czy jeszcze Pani czyta komentarze, ale spróbuję dopytać czy myśli Pani, że wyszedłby ten biszkopt na sklepowej gotowej pulpie z ananasa?
OdpowiedzUsuń