Z przepisu na chleb biały z maszyny odejmuję ciasto i dzielę na porcje. Każdą porcję krótko wyrabiam podsypując mąką Schaer mix B, formuję kule, spłaszczam, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej robię zagłębienie na masę.
Masa ananasowa:
zmiksowany ananas
mąka migdałowa
odrobinka aromatu migdałowego
Przepis nie ma proporcji, bo to zależy ile tego potrzebujemy lub ile ananasa nam zostanie po pieczeniu biszkoptu. Ogólnie, do posiadanej ilości pianki z ananasa (bo zbieramy właśnie piankę, a sok pozostaje na dnie) wsypujemy tyle mąki migdałowej, ile trzeba aby powstało miękkie ciasto. Nie może być zbyt zbite, bo wyschnie podczas pieczenia, a to ma być mokry twarożek.
Na przygotowane drożdżówki nakładam masę w formie kul i układam je w dołkach spłaszczając mocnym dociśnięciem. Ma to wyglądać tak:
Formujemy drożdżówki takiej wielkości, jaką chcemy uzyskać. Trochę urosną, ale głównie w górę. Blaszkę wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 200st. C na górną i dolną grzałkę. Pieczemy 20 minut.
Nie pieczemy dłużej, bo jak drożdżówki, ciasto ma pozostać elastyczne i puszyste. Znakiem gotowości będzie lekkie uniesienie brzegów ku górze. Ciasto się nie zrumieni, a spód ma być jasno-złoty.
Tak wyglądają upieczone. Ja je tu sobie fikuśnie ozdobiłam robiąc krateczkę tępą stroną noża.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę margaryny bezmlecznej i pędzelkiem malujemy roztopioną margaryną drożdżówki.
Skórka robi się lśniąca, twarożek nabiera koloru, a zapach.... mniam!
Dziecko zjadło ze smakiem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz