naglowek

naglowek

środa, 12 listopada 2014

Chleb Krakowski



Dziś kolejny chlebek z maszyny. Tym razem z uniwersalnego koncentratu mąki Krakowskiej firmy Balviten. Stąd nazwa: chleb Krakowski



Kolejno w foremce lądują:
500ml wody
5ml soli (odmierzane miarką do leków)
2 łyżki oleju
500g uniwersalnego koncentratu mąki Krakowskiej
40g cukru
7ml drożdży

Maszynę nastawiam na program bezglutenowy 1000g średnio-wypieczone.

Nie jest tak zwarty, jak z mąki Schaer i nie ma tego koloru, ale zawsze jest to jakaś inna odmiana pieczywa. Każdy z nich ma swoje zalety. Żeby dodać koloru, można użyć oleju carotino.

Mój na zwykłym oleju (carotino mi wyszedł), wygląda tak:



Chleb ten, jak każdy inny, oczywiście można upiec bez cukru, bo jest on tylko dodatkiem. Nie gwarantuję jednak, że nie będzie się sypał. Wkrótce wypróbuję chleby bez cukru, bo sama mam go dość i wtedy podam sprawdzone przepisy.

Chlebek można nastawić na rano, ale wtedy układamy składniki w foremce tak, aby drożdże nie dotknęły soli. W mące robimy dołek, do niego wsypujemy cukier, a drożdże sypiemy w dołek zrobiony w cukrze.

Życzę smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz