naglowek

naglowek

niedziela, 25 października 2015

Szarlotka na drożdżowym (bezglutenowa i wegańska)



U mnie nie doczekacie się przepisów modnych. Jestem praktyczna do bólu :-P Szybki i praktyczny przepis na szarlotkę :-)

Raz lub dwa razy w tygodniu piekę chleby. Kiedy męża nie ma, wystarczają nam aż nadto dwa bochenki, z reszty ciasta robię więc rogaliki, spody do pizzy lub ciasto. Jedno pieczenie zawsze wypada w piątek wieczór i od razu robię coś na sobotnie wyjście. Z dzieckiem oczywiście, więc poranne :-P

Tym razem z nadmiaru ciasta zrobiłam szybką i pyszną szarlotkę bez dodatku cukru. Spód jest miękki, puszysty i wilgotny. Ostatnio zabrałam całą 34cm blaszkę na spotkanie naszego stowarzyszenia i chyba im smakowało, bo rozeszło się w mig, a to byli glutenowcy :-)

Składniki na blaszkę śr.34cm:

ciasto chlebowe według przepisu na bezglutenowy biały chleb na wodzie
2 małe lub półtora dużych bananów
10 małych jabłek (najlepiej różnych odmian)
cynamon w lasce
ew. 1 czekolada gorzka (Goplana 90g)
3 łyżki mleka kokosowego lub 1/2 szkl ryżowego

Ciasto chlebowe robimy jak na chleb według przepisu na bezglutenowy biały chleb na wodzie i po pierwszym wzrastaniu, odbieramy 2/3 ciasta na chleby, a resztę pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w drugim pędzie.

Cynamon mielimy w młynku. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Banany gnieciemy dokładnie widelcem na puszystą masę.

Kiedy minęło już 30 minut i wstawiliśmy chleby do pieczenia, do ciasta wrzucamy papkę z bananów i dokładnie mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną żeby spód ciasta był po upieczeniu zwarty, ale nie twardy i wykładamy ciasto. Szpatułką delikatnie rozprowadzamy na całej blaszce. Na wierzch kroimy jabłka w małe plasterki, posypujemy suto cynamonem. Jeśli lubicie, możecie posypać wierzch cukrem przed upieczeniem lub cukrem pudrem po upieczeniu. Ja nie dodaję cukru, bo nie widzę takiej potrzeby. Ciasto jest słodkie od bananów, a jabłka idealne z cynamonem.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy bez przykrywania i wstawiamy do piekarnika po wyciągnięciu chlebów. Pieczemy w 200st.C na obu grzałkach przez 30-35 minut. 

Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy płynną czekoladą. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w rondelku uważając żeby jej nie przegrzać. Najlepiej robić to w kąpieli wodnej.

Nie jest to może popisowe ciasto, ale na większą ilość gości i brak czasu idealne :-)

Życzę smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz