Zdrowe, pyszne, wilgotne...
1 szkl fruktozy z błonnikiem lub cukru brązowego
3/4 szkl mąki z ryżu białego
1/2 szkl mąki orzechowej (z orzechów ziemnych)
1/4 szkl mąki jaglanej
1 kopiata łyżeczka proszku bezglutenowego
5 łyżek oleju lub oliwy
1 szkl mleka sojowego naturalnego
3 płaskie łyżki surowego kakao
2 kopiate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szkl zimnej wody
duży słoik drylowanych wiśni deserowych (litrowy)
200g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
1 cukier waniliowy
3 łyżki mleka kokosowego
blaszka 25x21cm
orzechy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na noc
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać mokre składniki i wymieszać mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę. Wiśnie odsączyć odlewając syrop do rondelka. 3/4 owoców powrzucać do ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180st.C (dolna grzałka, środkowa półka).
Syrop spod wiśni doprowadzić do wrzenia. W tym czasie do szklanki zimnej wody wsypać 2 kopiate łyżeczki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową miksturę wlać do gotującego się syropu i gotować na małym ogniu lub średniej mocy cały czas mieszając aż zrobi się kisiel. Ma się swobodnie zlewać z łyżki. Jeśli zrobi się gęste jak budyń, trzeba dolać trochę zimnej wody i rozmieszać. Przegotować około 2 minut, a następnie wrzucić pozostałe wiśnie, delikatnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Orzechów nie odcedzać i dokładnie zmiksować na gładką masę dodając około 3 łyżek mleka kokosowego (najlepiej gęstego z lodówki). Zalecam próbowanie mas w trakcie przygotowywania. Chodzi o to aby masa serowa smakowała serkiem, a nie kokosem. Należy więc dodawać mleko kokosowe z umiarem. Na koniec dodać duży cukier waniliowy i dosłodzić do smaku.
Upieczone i ostudzone ciasto pokryć serkiem, a następnie wiśniami w kisielu. Jeśli kisiel zbyt zastygł w trakcie pracy, wystarczy lekko go podgrzać i wtedy wyłożyć na ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz