Nie planowałam i nie zamierzałam, bo sama gryczana mnie odstręcza. Tu musicie podziękować Markowi, który napisał po pomoc w upieczeniu chleba. W ten sposób powstał chleb o niskim IG. No bo jak już coś robić, to z sensem. Chleb z samej mąki gryczanej, bez cukru, ziemniaków, skrobi, mleka... niente. Gryka rządzi!
Składniki na 35cm keksówkę:
12ml soli himalajskiej
500g mąki gryczanej
550ml ciepłej wody
7ml drożdży instant
3 łyżki oleju
Do szklanki wsypujemy drożdże i łyżkę mąki. Zalewamy 50ml ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy. Do miski miksera wlewamy 500ml ciepłej wody i zakładamy hak lub mieszadła do ciasta. Resztę mąki po odjęciu tej łyżki przesiewamy do osobnej miski, dodajemy sól i mieszamy. Włączamy mikser na średnie obroty i wsypujemy partiami mąkę z solą. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy zaczyn ze szklanki i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy aż ładnie się wszystko połączy.
Wygląda jak dzieło Frankensteina. Może trzeba było jednak zwilżyć z wierzchu wodą.
Za to boczki ma rewelacyjne :-)
Smacznego!
Wspaniale. Ale czy musi być sól himalajska? Nie może być zwykła?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że może być zwykła :-)
UsuńWspaniale, ale czy musi być sól himalajska? Nie może być zwykła?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam. Jola
OdpowiedzUsuńNie ma za co :-) Nie używam zwykłej soli ze względu na jod, którego z powodu niedoczynności tarczycy nie powinnam spożywać, oraz ze względu na dodatki, których nie chciałabym w soli widzieć. Polecam sól niskosodową Salvita. Zdecydowanie natomiast odradzam użycie tu białej soli himalajskiej, bo się nie rozprowadzi. Podaję której soli użyłam, bo nie jest to bez znaczenia dla smaku.
UsuńCzegos nie rozumiem. Osobom z niedoczynnoscia tarczycy zaleca sie spozywanie wlasnie soli jodowanej. Czy zle zrozumialam wpis ???
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Panią. Jola
OdpowiedzUsuńDo drożdży nie powinniśmy jednak dodać trochę cukru? Wyrośnie bez nich?
OdpowiedzUsuńCukru nie trzeba, a można też zrobić chlebek bez drożdży. Wystarczy poczekać na naturalny zakwas, ale robienie takiego chlebka wtedy trwa.
UsuńCukru nie trzeba, a można też zrobić chlebek bez drożdży. Wystarczy poczekać na naturalny zakwas, ale robienie takiego chlebka wtedy trwa.
Usuńa czy drożdże mogą być świeże i ile ich wtedy potrzeba?
OdpowiedzUsuńdwa razy więcej jak suchych
UsuńMąka gryczana biała,czy ciemna?
OdpowiedzUsuńMożna użyć mąki z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuń