naglowek

naglowek

sobota, 18 kwietnia 2015

Chleb z niskim IG



Nie planowałam i nie zamierzałam, bo sama gryczana mnie odstręcza. Tu musicie podziękować Markowi, który napisał po pomoc w upieczeniu chleba. W ten sposób powstał chleb o niskim IG. No bo jak już coś robić, to z sensem. Chleb z samej mąki gryczanej, bez cukru, ziemniaków, skrobi, mleka... niente. Gryka rządzi!



Składniki na 35cm keksówkę:
12ml soli himalajskiej
500g mąki gryczanej
550ml ciepłej wody
7ml drożdży instant
3 łyżki oleju

Do szklanki wsypujemy drożdże i łyżkę mąki. Zalewamy 50ml ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy. Do miski miksera wlewamy 500ml ciepłej wody i zakładamy hak lub mieszadła do ciasta. Resztę mąki po odjęciu tej łyżki przesiewamy do osobnej miski, dodajemy sól i mieszamy. Włączamy mikser na średnie obroty i wsypujemy partiami mąkę z solą. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy zaczyn ze szklanki i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy aż ładnie się wszystko połączy.



Przelewamy ciasto do keksówki, wyrównujemy silikonową szpatułką lub zwilżoną dłonią. Nakrywamy bawełnianym ręcznikiem i wstawiamy do piekarnika na 30st.C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy ręcznik, nastawiamy piekarnik na 200st.C i pieczemy 30 minut na obu grzałkach (jak piekarnik ma grzanie tylko z dołu, nic nie szkodzi). Skórka ma się zrobić brązowa. Miejscami wręcz rdzawa.






Wygląda jak dzieło Frankensteina. Może trzeba było jednak zwilżyć z wierzchu wodą.



Za to boczki ma rewelacyjne :-)


Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Wspaniale. Ale czy musi być sól himalajska? Nie może być zwykła?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale, ale czy musi być sól himalajska? Nie może być zwykła?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :-) Nie używam zwykłej soli ze względu na jod, którego z powodu niedoczynności tarczycy nie powinnam spożywać, oraz ze względu na dodatki, których nie chciałabym w soli widzieć. Polecam sól niskosodową Salvita. Zdecydowanie natomiast odradzam użycie tu białej soli himalajskiej, bo się nie rozprowadzi. Podaję której soli użyłam, bo nie jest to bez znaczenia dla smaku.

      Usuń
    2. Czegos nie rozumiem. Osobom z niedoczynnoscia tarczycy zaleca sie spozywanie wlasnie soli jodowanej. Czy zle zrozumialam wpis ???

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Panią. Jola

    OdpowiedzUsuń
  5. Do drożdży nie powinniśmy jednak dodać trochę cukru? Wyrośnie bez nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru nie trzeba, a można też zrobić chlebek bez drożdży. Wystarczy poczekać na naturalny zakwas, ale robienie takiego chlebka wtedy trwa.

      Usuń
    2. Cukru nie trzeba, a można też zrobić chlebek bez drożdży. Wystarczy poczekać na naturalny zakwas, ale robienie takiego chlebka wtedy trwa.

      Usuń
  6. a czy drożdże mogą być świeże i ile ich wtedy potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąka gryczana biała,czy ciemna?

    OdpowiedzUsuń
  8. Można użyć mąki z ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń