naglowek

naglowek

niedziela, 14 czerwca 2015

Bezglutenowe ciastka sezamowe




A czemu nie wykorzystać ciasta na naleśniki do czegoś innego? Prosty przepis na pyszne ciastka sezamowe pełne wapnia :-)



Składniki (6 sztuk):
1 chochla ciasta naleśnikowego
ok. 200g sezamu łuskanego
3 łyżki syropu klonowego

Najlepiej wyjdą na cieście na grube pancakesy, ale na zwykłym naleśnikowym też będą dobre. Zwyczajnie wsypujemy sezam do ciasta i mieszamy. Ma to być sezam z ciastem, a nie ciasto z sezamem. Dodajemy syrop klonowy. Następnie wykładamy na wyłożoną folią aluminiową blaszkę i formujemy okrągłe placki. One nie urosną ani nie zmienią kształtu. Mogą to być więc placki, księżyce i co tylko chcemy. Pieczemy ok. 12 minut w nagrzanym do 200st.C piekarniku. Ciastka są gotowe kiedy zezłocą się na powierzchni.

Nie zalecam takich ciastek dzieciom poniżej 2 roku życia z uwagi na syrop klonowy oraz niezdolność do strawienia pełnego ziarna sezamu. Ostrożnie z podawaniem dzieciom z problemami jelitowymi oraz osobom z zespołem jelita drażliwego. Sezam ma właściwości kojące jelita, aczkolwiek w tym przypadku radziłabym nie podawać go w postaci całych ziaren.

Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz