naglowek

naglowek

niedziela, 8 lutego 2015

Bezglutenowe bułeczki a'la Sfinx



Jak ktoś ma ochotę na bułeczki to bardzo proszę. Wytrawne, napompowane, płaskie. Takie, jak podają w restauracjach Sfinx.


W misce lądują:
5ml soli
500g mąki Schar mix B
40g cukru brązowego
7ml drożdży instant
600ml ciepłej wody
3 łyżki oleju

Ciasto mieszamy w dużej misce, nakrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i wstawiamy do piekarnika na dolną grzałkę 30st.C na 1 godzinę.

Po tym czasie mieszamy ciasto ponownie, nabieramy równe porcje, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem. 


Ciasto będzie jeszcze trochę rosło. Patyczek do szaszłyków oprószamy mąką (tą samą co na ciasto) i odciskamy taki wzór. Patyczek za każdym razem obtaczamy żeby wzór się utrwalił i dociskamy głęboko.


Gotowe bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200st.C i pieczemy ok. 20 minut na obu grzałkach. Nie wkładamy na dno naczynia z wodą!

Gotowe bułeczki można przekroić i posmarować, ale są bardzo cieniutkie. Świetnie nadadzą się jako dodatek do sałatek lub gulaszu.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Następnym razem zamawiaj pieczywo w Vegepaj. Zdecydowanie taniej i z dostawą do domu ;)

      Usuń