Wygląda całkiem zwyczajnie, ale ten aromat... jest wręcz niebezpieczny. Chce się go jeść i jeść i jeść!
W misce lądują:
5ml soli różowej himalajskiej
500g mąki mix B firmy Schar (przesianej)
2 płaskie łyżki ksylitolu
7ml drożdży instant
3 łyżki mleka kokosowego dopełnić do 600ml ciepłą wodą
3 łyżki oleju
30cm keksówkę można posmarować margaryną i obsypać mąką kukurydzianą, a jeśli jest nieprzywieralna to bez niczego. Ciasto mieszamy dokładnie. Jak zostaną grudki, nic nie szkodzi. Rozmieszają się przy drugim wyrabianiu. Tak rozmieszane nakrywamy bawełnianym ręczniczkiem kuchennym i wstawiamy do piekarnika nastawionego na dolną grzałkę na 30st.C Ważne żeby miska była odporna na temperaturę i nie stawiajcie jej na dnie, bo się stopi jak jest plastikowa. Timer nastawiamy na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy miskę, dokładnie mieszamy ponownie i przekładamy łyżką do keksówki. Blaszkę nakrywamy ponownie ręcznikiem i wstawiamy na kolejne 30 minut w 30st.C.
Kiedy ciasto już wyrosło, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 1/2 szklanki wody, odkrywamy blaszkę i nastawiamy piekarnik na 200st.C na obie grzałki. Jeśli piekarnik jest mały, zostawiamy tylko dolną grzałkę. Timer nastawiamy na 40-45 minut.
Chlebek oczywiście można naciąć. Najlepszy czas do nacięcia to jakieś 8 minut od wstawienia do piekarnika. Ciasto ma być gładkie, wyrośnięte, ale jeszcze wilgotne na powierzchni.
Ksylitol powoduje zmianę koloru ciasta. Takich wypieków nie trzeba niczym smarować żeby były rumiane. Skórka zrobi się brzoskwiniowo-złota, a ciasto w nacięciach pozostanie jasne.
Tu jest spód bez smarowania i wysypywania blaszki.
Życzę smacznego! :-)
Mozna pominac 3 lyzki mleka kokosowego? Moj maly ma nietolerancje kokosu
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie będzie wtedy taki miękki i szybciej będzie obsychać. Można dać dodatkową łyżkę oleju.
UsuńDzieki:) wlasnie rosnie
OdpowiedzUsuńTo bedzie ostatnie podejscie do chleba:) licze na Twoj przepis bo nie wiem ile juz pieniedzy do smieci wywalilam:) Trzymaj kciuki!
OdpowiedzUsuńTrzymam!!! :-D
UsuńBasiu.. wyszedl bajecznie pyszny chleb i tylko boje sie o malego bo zjadl juz prawie caly bochenek, chodzi za mna i mowi: mamao ja chce chleba :) jeszcze jak masz pomysl czym smarowac to byloby super, zrobilam dzem z jablek ale jak masz inne pomysly to bede cie kochac po wieki!!! Paulina
OdpowiedzUsuńOjej jak fajnie! :-D Ja smaruję olejem kokosowym BIO. Mam taki litrowy z Symbio. Bardzo dobrze się smaruje i dobrze smakuje. Można też zrobić pastę z fasoli lub soczewicy, czy cieciorki. Polecam też pasztety warzywne. To zawsze lepsze, niż dżem :-)
UsuńBasiu u nas nietolerancja wysoka na kokos dlatego nie moglam dodac tych 3 lyzek mleka do chleba, nie moze tez jajek, jak zrobic paste z fasoli , soczewicy czy cieciorki?? . Paulina
OdpowiedzUsuńOczywiście, rozumiem. U mnie akurat kokos jest w wielu przepisach. Mam jednak nadzieję, że znajdziesz coś dla Was :-) Najprostsza pasta to z czerwonej fasoli lub hummus (pasta z cieciorki).
UsuńPasta z fasoli czerwonej:
- słoik czerwonej fasoli (można kupić w Biedronce)
- 2-4 ząbki czosnku
- sól do smaku
Zblendować na gładko. Ta pasta najlepiej jak postoi w lodówce parę godzin żeby się przegryzła.
Hummus z pomidorem:
- słoik ciecierzycy (w Biedronce)
- 4-6 suszonych pomidorów ze słoika (wybór dowolny)
- doprawić do smaku
Zblendować na gładko.
Hummus z papryką:
- słoik ciecierzycy
- 4 płaty papryki konserwowej ze słoika
- doprawić do smaku
Zmiksować na gładko. Ja dodaję jeszcze cebulę.
Pasta z soczewicy:
- ugotowana soczewica
- zeszklona cebula
- podduszone pieczarki
Oczywiście te pasty są dla dziecka, które nie jest na diecie niskosiarkowej.
Pozdrawiam i pięknej soboty życzę! U nas świeci słonko :-)
Można chlebek zamrozić, tak jak zwykły?
OdpowiedzUsuńTak, tylko pokrojony tak, jak zwykły.
Usuń